Как да предотвратите запушвания в канала на кухнята

Решение 4. Радикално почистване на запушвания в канала на кухнята

Ако нито един изпробван метод не Ви е помогнал за запушвания в канала на кухнята, тогава ще трябва да прибегнете до радикален метод – разглобяване на сифона. Въпреки че това решение е доста трудоемко, то си има две съществени предимства:

1/ при разбор на сифона замърсяването гарантирано ще бъде отстранено, което означава, че проблемът със запушването ще бъде решен със сто процента вероятност;

2/ части от сифона могат да бъдат добре измити, като се отърват от по-малки замърсители и мастни отлагания. По този начин възникването на ново запушване на канала става малко вероятно.

Преди да разглобите и как да почистите сифона на мивката, трябва да подготвите съд за мръсна вода, гумени ръкавици и парцал. Ако все още има вода в мивката или ваната, тя трябва да се отстрани. След това продължете с анализа, като спазвате следната процедура:

  • развийте горния и долния пръстен, които държат частите на сифона, и след това изключете самия сифон от тръбата. Изцедете водата;
  • отстранете всички замърсявания чрез изплакване с гореща вода и мек почистващ препарат;
  • ако имате монтиран гофриран сифон, направете следното: след като извадите сифона, затворете единия му край с плътна найлонова торбичка, налейте гореща вода с разтворен препарат, затворете другия край със същата торбичка и разклатете енергично няколко пъти. Тези манипулации ще почистят всички гънки;
  • сглобете наново сифона, като не забравяте да проверите надеждността на всички връзки и тяхната херметичност и включете водата. Ако сте направили всичко правилно, тогава водата веднага ще напусне мивката или ваната.

Как да предотвратим запушванията, блокажите в сифона на мивката в кухнята, банята, ваната?

  • Запушването на сифона на мивка или вана е неприятно явление. Въпреки факта, че можете сами да премахнете тапата за боклук, все пак е по-добре да не довеждате оборудването до такова състояние. Обикновена решетка, монтирана на дренажния отвор, ще се превърне в пречка за запушвания. Този малък аксесоар улавя по-голямата част от отпадъците и е много ефективен за предотвратяване на запушване на канализацията.