Йога сутрин идеалното начало на деня

Йога сутрин – идеалното начало на деня интересно и полезно от опитните йога инструктури на yogasofia.com. Там може да намерите много и полезна информация с йога дихателни упражнения за всеки.

Йога сутрин

Йога става все по-популярна в целия свят, както никога досега. Това може да се дължи на лекотата и гъвкавостта, които йога предоставя, и на множеството ползи, които носи на практикуващите. Нищо чудно, че много йоги и учители по йога се записват в курсове за напреднали сертифицирани инструктори по йога, за да преподават в йога студиа и различни центрове за отдих, които предлагат йога класове.

Ако се отдадете на някаква форма на фокусирана физическа активност сутрин – било то йога или нещо друго – вие сте по-склонни да продължите в здравословна вена през целия ден. Ако го култивирате като ежедневен навик, скоро ще забележите много промени в тялото, ума, емоциите и живота си като цяло.

Пози

А какъв по-добър избор от плавни и ободряващи йога пози, които могат да ви помогнат да се събудите напълно, да стимулирате кръвния поток на тялото, да балансирате хормоналната система и да започнете ежедневния процес на детоксикация?! Само петминутен прозорец за практика може да промени целия ви ден и в крайна сметка живота ви към по-добро. Използвани добре, дори няколко минути могат да подобрят настроението ви, да затвърдят отдадеността ви да се храните здравословно и да увеличат общите ви енергийни нива за деня.

Редовната йога сутрешна практика може да бъде най-енергизиращото, просветляващо и надхвърлящо преживяване. Той може да възстанови мускулите ви, да облекчи стреса и напрежението и да ви помогне да се справите с всяка предизвикателна ситуация, която може да възникне. Хората, страдащи от депресия и тревожност, или тези с проблеми с храненето и други здравословни проблеми, могат да се възползват от лечебните свойства на йогийските „иннерцизи“.

Добро начало

Вместо да бързате скоро след събуждане, започнете деня си със спокойно и спокойно темпо. Накратко, отделете време за малко съзерцание и време за мен.

Отделете времето, което имате за себе си, преди да започнете да се занимавате с ежедневните си задължения. Оставете си достатъчно време, за да станете бавно и да се впуснете в сутрешната си практика и ежедневието.

Позата на богинята – Супта Бадха Конасана

Когато се събуждате от сън, докато все още лежите по гръб, поставете краката си заедно с коленете настрани. Искате да създадете широка диамантена форма с краката си. Може да ви помогне да поставите възглавници под коленете и долната част на гърба за допълнителна опора.

Поставете ръцете си върху долната част на корема и гърдите, докато вдишвате бавно и дълбоко. Разширете тялото си, докато вдишвате – усещайки как ръцете се издигат в процеса. Задръжте дъха за няколко секунди, след което издишайте естествено за няколко брои. Свийте корема си, за да изпуснете внимателно останалия въздух от белите дробове. Върнете ръцете си до бедрата и повторете 10 пъти.

Дъската – Phalakasana

След като завършите позата на богинята, преминете към своята постелка за йога. Легнете на постелката с ръце под раменете и пръсти на краката, опряни в пода. Повдигнете цялото си тяло от земята, както бихте направили при лицева опора. Балансирайте с двете си ръце, подравнявайки раменете с пръстите на краката.

Задръжте позата, която изглежда като дълга дъска за тридесет или повече секунди. Това ще задейства ръцете и краката ви, като ги поддържа ангажирани и силни. Можете да пуснете коленете си на постелката, за да го улесните.

Урдхва Мукха и Адхо Мукха Сванасана

Или както е по-известно – куче, обърнато нагоре/надолу, поза, която се чувства страхотно по всяко време на деня, но особено удовлетворяваща, когато се прави рано през деня.

Позата с обърнато нагоре куче ще ви накара да легнете отпред, откъдето ще се издигнете, повдигайки глава и рамене, като същевременно отваряте гърдите си и погледът ви е насочен право напред. Трябва леко да извиете гърба си, като върховете на пръстите на краката са опряни в земята.

От тази поза можете да се влеете в позиция на куче, обърнато надолу. Направете триъгълник с тялото си, като се огънете в кръста си и зацепите корема с пода като основа.

Адхо Мукха Шванасана

Ангажирайте бедрата си и дръжте дланите притиснати към пода. Издърпайте опашната си кост към петите, за да защитите гърба си. Повдигнете задните си части към тавана, докато гледате пъпа си. Не е необходимо петите ви да са в пълен контакт с пода.

Уверете се, че ръцете ви са подравнени с раменете и вътрешната страна на лактите са обърнати един към друг. Можете да раздалечите краката си или да направите други корекции, за да се чувствате комфортно в тази позиция. Излишно е да казвам, че тази поза става по-лесна под ръководството на сертифициран йога инструктор и става още по-добра с практиката.

Поза на воина – Вирабхадрасана

Тази поза работи върху баланса и гъвкавостта, като помага за справяне със стреса, през който преминават краката и гърба ви през деня. Позата Warrior One е като висок удар, укрепващ и разтягащ долната част на гърба, бедрата и краката.

Отстъпете встрани, повдигнете ръцете си, така че да са успоредни на пода и се уверете, че китките ви са подравнени с глезените. Обърнете десния си крак настрани и бавно заемете позата на двама воини. Оттам завъртете ръцете си настрани и ги повдигнете над главата си, като същевременно съедините ръцете си в Утара Бодхи Мудра. Насочете погледа си към ръцете си.

Натиснете външния ръб на крака си постелката, докато завъртате левия си крак навън под ъгъл от 45 градуса. Уверете се, че коляното и глезена ви са в една права линия и внимавайте да не разгъвате мускулите си.

Заемете изходната позиция и повторете позата с левия крак.

Позата Warrior Two е подобна поза, но с изпънати ръце, една отпред и една зад вас, като по този начин образувате „Т“ с горната част на тялото.

Завършете с медитация

Завършете сутрешната си йога практика с медитация. Това ви помага да се отървете от разсейващите мисли, вдъхва повече енергия и ви прави по-фокусирани по време на ежедневието. Оставете ума си да се лута, позволете на мислите да идват и да си отиват, като по този начин пускате нещата, които не можете да контролирате.

Практикуването на йога сутрин е да упражнявате ума и тялото си. Като едновременно балансирате и изравнявате нервната си система, което ви позволява да функционирате на оптималното си ниво. Ритмичното вдишване и издишване, докато практикувате горните пози, помага да се регулира всяка система в тялото ви, в частност централната нервна система.

Тогава е време да станете и да поздравите деня с отворено и блестящо сърце. Всички сте готови да се изправите пред всякакви предизвикателства, които могат да ви посрещнат!

Последни мисли: – Ако ви е трудно да се придържате към редовна лична практика сами, може да искате да се присъедините към йога студио или училище, което има опитни учители с подходящи сертификати за йога инструктор. Такова със сигурност е –  sofiayoga.com

Снимки с много упражнения за практикуване на йога сутрин, може да видите ТУК

За тези, които предпочитат видеото, тук може видите едно – Morning Yoga Workout ♥ Better Than The Gym | Strength & Stretch

Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО